Poznávací zájezd za gastronomií Maďarska

Auditor IC Tour zde byl a ověřil shodu s našimi požadavky na kvalitu.
overeno IC Tour
destinaceDestinace Maďarsko
delka zajezduDélka zájezdu 4 dny / 3 noci
typ ubytovaniTyp ubytování 3*
dopravaDoprava vlastní
pocasiPočasí v destinaci
terminyTermíny
Poznávací zájezd za gastronomií Maďarska
poznávací zájezd Maďarsko, maďarský guláš, vaření guláševaření guláše, dovolená v Maďarsku
Cena od 8 480 Kč
Poslat poptávku

Akademie vaření guláše a dalších maďarských specialit při dovolené v Maďarsku. Poznávací zájezd do Maďarska za gastronomií.

Kdekoliv na světě vyslovíte-li slovo: guláš, lidé přiřadí slovo: Maďarsko.

Maďarsko je malá země, ale má dvě hlavní města. Úřední Budapešť a Szolnok, hlavní město guláše.

Gastronomie Maďarska je organickou součástí maďarské kultury s bohatými tradicemi, má svůj charakter a je velmi rozmanitá a svérázná. Je také známo, že v současné době velmi slábne zájem lidí o potraviny, které jedí, o to, odkud pocházejí, jak mají doopravdy chutnat a jak jejich volba ovlivní zbytek světa. Přijměte proto pozvání na Gulášovou akademii a seznamte se s maďarskou kuchyní na vlastní kůži, s její historií sahající do doby nomádů v rozsáhlých pustách Uherské nížiny, tradicí kotlíků a parních hrnců a samotnou přípravou hlavních lahodných specialit: gulášové polévky, perkeltu a plněných zelných listů, vše pod křídly světoznámého krále guláše Sándora Csányiho.

Ze země rozmanitého kulinářského repertoáru jsme vybrali právě maďarský guláš. Maďarský guláš není ani polévka ani guláš, je to někde mezi. I když v Maďarsku je guláš považován spíše za polévku, než za guláš. Pozor, v restauraci najdete guláš v polévkách.

I v Maďarsku každá žena v domácnosti nebo kuchař má svůj vlastní způsob vaření guláše. Přidáním nebo vynecháním některých složek guláše nebo změnou procesu přípravy maďarského guláše. Vaří-li se guláš na správný způsob, má guláš pěknou a rovnoměrně silnou konzistenci, skoro jako omáčka.
Vydatný guláš je jídlo, které bylo (a stále je) velmi populárním u pastevců v Maďarsku.
Pastevci měli na dosah ruky ty nejlepší suroviny pro vaření guláše (hlavně prvotřídní kvalitní maso).

Ve druhé polovině roku 1800 bylo důležité chránit poklady maďarské kultury, jazyka a gastronomické požitků, speciálně maďarského guláše, jako součást hnutí za zdůraznění Maďarské národní svébytnosti a samostatnosti za vlády rakouské Habsburské dynastie.

Restaurace začaly maďarský guláš zařazovat do jejich nabídky a v druhé polovině 20. století se maďarská gulášová polévka stala číslem jedna v gastronomii Maďarska, proto každý turista přijíždějící do země si nenechá ujít pravý maďarský guláš.

Článek z uskutečněného Poznávacího zájezdu za gastronomií Maďarska si můžete přečíst na našem blogu.

Itinerář

Den 1 - Szolnok

Příjezd do Szolnoku, ubytování a volný program.

Den 2 - Nagykörű

9:15 Odjezd do Nagykörű (asi 30km od Szolnoku).
10:00 Na uvítanou si připijete světově proslulou „pálinkou" z Nagykörű
10:00 Po přivítání si vyslechnete úvod do maďarské kuchyně
10:45 - 11:30 Vytvoříte skupiny po 2-3 osobách a rozmístíte se do kuchyňských koutů. Seznámíte se se surovinami a jejich rozdělením, vyzkoušíte nevšední kombinace chutí a poslechnete si výklad o historii gulášové polévky v Maďarsku. Pod vedením profesionálů se pustíte do vaření gulášové polévky a bude pro Vás připraveno pečené koleno.
14:00 - 15:30 Oběd
15:30 - 17:30 Procházka Nagykörű 
18:00 - 20:00 Degustace vín se sýrem, večeře (Slambuc - tradiční jídlo maďarských pastýřů) 
20:15 Odjezd do Szolnoku.
21:00 Příjezd do hotelu v Szolnoku

Den 3 - Szolnok, Nagykörű

9:00 - 12:00 prohlídka Szolnoku s průvodcem a fakultativně: Návštěva Damjanich Jánoš Museum, které Vám připomene rolnický způsob života a lidové umění.   
12:10 Odjezd do Nagykörű 
12:45 Příjezd do Nagykörű 
13:00 - 14:00 Fakultativně: oběd v Restaurant Nagy-Bogrács
14:00 - 14:45 krátký odpočinek s hudbou
15:00 Odhalíte tajemství surovin a vaření Plněných zelných listů pod vedením zkušených místních profesionálů.
18:00 - 19:00 Povečeříte a ochutnáte uvařená jídla.
13:30 Odpočinek si dopřejete u ukázky lidových tanců s výkladem o jejich historii. Krátká výuka lidových tanců.
21:00 Příjezd do Szolnoku.

Den 4 - Szolnok

Odjezd ze Szolnoku.

Doprava

vlastní, doporučujeme vlakem

Ubytování

Název: Sóház
Typ:hotel 3*
Poloha:asi 100 km od Budapešti v Szolnoku v centru
Vybavení pokoje:

V hotelu jsou čtyři apartmány pro jednu či dvě osoby (přistýlka je k dispozici), velikost pokojů je 25-27 metrů čtverečních Pokoje typu S klimatizované, jsou s dvěma oddělenými postelemi, dobře vybavená kuchyň, stěna, mini-bar, satelitní barevná televize a psací stůl s možností připojení k internetu pro PC-S.
Koupelna je vybavena sprchovým koutem a vysoušečem vlasů.

Služby:

- Non-stop recepce, úschovna zavazadel a trezor, fax, kopírka, dětská postýlka, vysoké židle

Strava

Strava:polopenze
Další informace:

v rámci programu Gulášové akademie jsou také 2 obědy 2. a 3. den.

27.1336

Termíny

Ceny


8 480 Kč /osoba (ve skupině 10ti osob)

Cena zahrnuje

ubytování (3 noci) v Hotelu Soház 3*, snídaně, oběd 2. a 3. den programu,
program „Gulášové akademie", prohlídku Szolnoku s maďarským průvodcem,
průvodce a překladatele do slovenského jazyka po celou dobu pobytu

Cena nezahrnuje

dopravu

Ostatní informace

Zájezd se řídí všeobecnými smluvními podmínkami CK

Recenze klientů

16.08.2011 10:26:09 Zdravím Tě, Míšo,
co se týká mého názoru na tento produkt, tak musím říct, že jsem moc spokojená. Organizace celého pobytu byla dobře připravená, na místě byl hodně bohatý program.Vše běželo podle programu, během celé akce byla mezi účastníky velmi dobrá nálada. Bylo milé setkat se a seznámit se s novými „kolegy kuchaři". Oceňuji výběr dobrých míst pro vaření - stylové stavení se zahradou je to pravé pro tuto příležitost a také rybí restaurace, která je typická pro maďarskou gastronomii. Ubytování v hotelu v Szolnoku bylo bez chyb, výhoda, že je hotel v centru města a všude se dalo dostat pěšky. Vše bylo umocněno krásným počasím po celou dobu a závěrečným odpočinkem v termálech. Díky ještě jednou.
Dávám tímto svolení se zveřejněním mého hodnocení.

Měj se krásně
Zdenka Chrástková
16.08.2011 10:26:20

Akademie guláše potvrdila mou hypotézu, že lidi cestují za lidmi. Setkání vytvářejí vazby směrem ven ale i dovnitř a umožňují a podporují i poznávání sama sebe. Pokud je součástí setkávání někde poblíž nějaká pamětihodnost -a v tomto případě skvělý gulášový mistr připravený se podělit se svým uměním i s ostatními - je právě taková kombinace výborného servisu, skvělých lidí a počasí, pravým důvodem pro to, proč cestovat. Jen tak dál!

I.Chrástek

17.08.2011 10:07:00

Zdravím Tě Míšo,
prodloužený víkend mě plněn naplnil.
Pro Vaši cestovní kancelář, stejně tak i pro nás účastníky Akademie guláše to byl přínos. Obohatili jsme si vaření konkrétních místních specialit. Mistr kuchař, nejenže kvalitativně ukázal, jak je silný jeho koníček, ale byl i velmi příjemný společník. Dokázal, že i hudební nástroj mu není cizí.
Kozí farma přišla vhod, jako doplněk tohoto víkendu. Jen škoda, že jsme nemohli jeho produkty zakoupit.
Další pestrý program vygradoval v nadstandardu nabídky návštěvy marcipánové cukrárny. Stála za to, chválím.
Lehký problém z ubytováním byl brilantně vyřešen.
Obdobné akce, kde se spojí dobré s užitečným si zaslouží pochvalu. Těším se na další nabídky vaší cestovní kanceláře.
Přeji krásný den
PS: fotky budou následovat

Jiří Pinďák

verze pro tisk

Produktový manažer

Rád Vám poradí a zodpoví Vaše dotazy.

Michaela Musilová

Michaela Musilová

Senior Product manager IC Event

+420 577 008 740
+420 607 148 831

Poptávkový formulář: Poznávací zájezd za gastronomií Maďarska

Poptávkový formulář rozhodně NENÍ závaznou objednávkou. Budeme Vás kontaktovat na Vámi uvedeném telefonním čísle nebo emailu a dáme Vám přesnou kalkulaci a odpovíme na všechny Vaše dotazy. Teprve potom se rozhodnete, jestli našich služeb využijete.

*
*
*
* Položky označené hvězdičkou jsou povinné.
Poslat poptávku

Naše společnost čerpá finanční příspěvek na osobní náklady nového zaměstnance z projektu "Odborné praxe pro mladé do 30 let ve Zlínském kraji". Tento projekt je financován z 85 % z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a z 15 % z prostředků státního rozpočtu ČR.