Poznávací zájezd za gastronomií Maďarska

Popis

Akademie vaření guláše a dalších maďarských specialit při dovolené v Maďarsku. Poznávací zájezd do Maďarska za gastronomií.

Kdekoliv na světě vyslovíte-li slovo: guláš, lidé přiřadí slovo: Maďarsko.

Maďarsko je malá země, ale má dvě hlavní města. Úřední Budapešť a Szolnok, hlavní město guláše.

Gastronomie Maďarska je organickou součástí maďarské kultury s bohatými tradicemi, má svůj charakter a je velmi rozmanitá a svérázná. Je také známo, že v současné době velmi slábne zájem lidí o potraviny, které jedí, o to, odkud pocházejí, jak mají doopravdy chutnat a jak jejich volba ovlivní zbytek světa. Přijměte proto pozvání na Gulášovou akademii a seznamte se s maďarskou kuchyní na vlastní kůži, s její historií sahající do doby nomádů v rozsáhlých pustách Uherské nížiny, tradicí kotlíků a parních hrnců a samotnou přípravou hlavních lahodných specialit: gulášové polévky, perkeltu a plněných zelných listů, vše pod křídly světoznámého krále guláše Sándora Csányiho.

Ze země rozmanitého kulinářského repertoáru jsme vybrali právě maďarský guláš. Maďarský guláš není ani polévka ani guláš, je to někde mezi. I když v Maďarsku je guláš považován spíše za polévku, než za guláš. Pozor, v restauraci najdete guláš v polévkách.

I v Maďarsku každá žena v domácnosti nebo kuchař má svůj vlastní způsob vaření guláše. Přidáním nebo vynecháním některých složek guláše nebo změnou procesu přípravy maďarského guláše. Vaří-li se guláš na správný způsob, má guláš pěknou a rovnoměrně silnou konzistenci, skoro jako omáčka.
Vydatný guláš je jídlo, které bylo (a stále je) velmi populárním u pastevců v Maďarsku.
Pastevci měli na dosah ruky ty nejlepší suroviny pro vaření guláše (hlavně prvotřídní kvalitní maso).

Ve druhé polovině roku 1800 bylo důležité chránit poklady maďarské kultury, jazyka a gastronomické požitků, speciálně maďarského guláše, jako součást hnutí za zdůraznění Maďarské národní svébytnosti a samostatnosti za vlády rakouské Habsburské dynastie.

Restaurace začaly maďarský guláš zařazovat do jejich nabídky a v druhé polovině 20. století se maďarská gulášová polévka stala číslem jedna v gastronomii Maďarska, proto každý turista přijíždějící do země si nenechá ujít pravý maďarský guláš.

Článek z uskutečněného Poznávacího zájezdu za gastronomií Maďarska si můžete přečíst na našem blogu.

Ubytování

Název

Sóház

Typ

hotel 3*

Vybavení pokoje

V hotelu jsou čtyři apartmány pro jednu či dvě osoby (přistýlka je k dispozici), velikost pokojů je 25-27 metrů čtverečních Pokoje typu S klimatizované, jsou s dvěma oddělenými postelemi, dobře vybavená kuchyň, stěna, mini-bar, satelitní barevná televize a psací stůl s možností připojení k internetu pro PC-S.
Koupelna je vybavena sprchovým koutem a vysoušečem vlasů.

Služby

- Non-stop recepce, úschovna zavazadel a trezor, fax, kopírka, dětská postýlka, vysoké židle

Strava

Strava

polopenze

Další informace

v rámci programu Gulášové akademie jsou také 2 obědy 2. a 3. den.

Termíny

Cena zahrnuje

ubytování (3 noci) v Hotelu Soház 3*, snídaně, oběd 2. a 3. den programu,
program „Gulášové akademie", prohlídku Szolnoku s maďarským průvodcem,
průvodce a překladatele do slovenského jazyka po celou dobu pobytu

Cena nezahrnuje

dopravu

Doplňující informace o ceně

Zájezd se řídí všeobecnými podmínkami pořádající CK

Itinerář
Den Místo Příjezd Odjezd Popis
1 Szolnok Příjezd do Szolnoku, ubytování a volný program.
2 Nagykörű 9:15 Odjezd do Nagykörű (asi 30km od Szolnoku).
10:00 Na uvítanou si připijete světově proslulou „pálinkou" z Nagykörű
10:00 Po přivítání si vyslechnete úvod do maďarské kuchyně
10:45 - 11:30 Vytvoříte skupiny po 2-3 osobách a rozmístíte se do kuchyňských koutů. Seznámíte se se surovinami a jejich rozdělením, vyzkoušíte nevšední kombinace chutí a poslechnete si výklad o historii gulášové polévky v Maďarsku. Pod vedením profesionálů se pustíte do vaření gulášové polévky a bude pro Vás připraveno pečené koleno.
14:00 - 15:30 Oběd
15:30 - 17:30 Procházka Nagykörű 
18:00 - 20:00 Degustace vín se sýrem, večeře (Slambuc - tradiční jídlo maďarských pastýřů) 
20:15 Odjezd do Szolnoku.
21:00 Příjezd do hotelu v Szolnoku
3 Szolnok, Nagykörű 9:00 - 12:00 prohlídka Szolnoku s průvodcem a fakultativně: Návštěva Damjanich Jánoš Museum, které Vám připomene rolnický způsob života a lidové umění.   
12:10 Odjezd do Nagykörű 
12:45 Příjezd do Nagykörű 
13:00 - 14:00 Fakultativně: oběd v Restaurant Nagy-Bogrács
14:00 - 14:45 krátký odpočinek s hudbou
15:00 Odhalíte tajemství surovin a vaření Plněných zelných listů pod vedením zkušených místních profesionálů.
18:00 - 19:00 Povečeříte a ochutnáte uvařená jídla.
13:30 Odpočinek si dopřejete u ukázky lidových tanců s výkladem o jejich historii. Krátká výuka lidových tanců.
21:00 Příjezd do Szolnoku.
4 Szolnok Odjezd ze Szolnoku.

Typ dopravy: vlastní

vlastní, doporučujeme vlakem

Detail nabídky

0


Uložit na později

Uložit jako PDF

Máte dotaz?

Detail nabídky

0


Uložit na později

Uložit jako PDF

Proč s cestovní kanceláří IC Tour?

Exkluzivní nabídky

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a budou Vám na email chodit výhodné nabídky pečlivě vybraných zájezdů.

Privátní delegát na telefonu

S námi se nemusíte bát, produktový manažer, který s vámi dovolenou připravoval, je vám k dispozici během zájezdu i po vašem návratu.

Kompletní cestovatelský servis

Pokud si nevyberete z připravených zájezdů, rádi vám sestavíme dovolenou na míru - od letenek přes transfery po ubytování a program.